Ciekawostki oliwne

CIEKAWOSTKI NA TEMAT OLIWY EXTRA VERGINE: POLIFENOLE

Kwasy tłuszczowe stanowią 95% składu oliwy. Pozostałe składniki to witaminy A, C, D, E oraz minerały: potas, magnez, fosfor i POLIFENOLE.

CZYM SĄ POLIFENOLE ?

Polifenole to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze przeciwdziałające tworzeniu się wolnych rodników, które mają związek z powstawaniem wielu chorób.

Działają:  przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Poprzez zdolność do wychwytywania i hamowania powstawania wolnych rodników, uważane są za, najskuteczniejsze substancje antynowotworowe. 

POLIFENOLE A SMAK OLIWY EXTRA VERGINE?

Istotnym parametrem oceny składu oliwy jest: kwasowość, której poziom nie może przekraczać 0,8%. Im stopień ten jest niższy, tym jakość oliwy jest wyższa. 
*KWASOWOŚĆ OLIW OFEROWANYCH PRZEZ MARKĘ OLIO D’AUTORE NIE PRZEKRACZA POZIOMU 0,2%, W WIĘKSZOŚCI JEJ POZIOM JEST BLIŻSZY 0%

O ile poziomu kwasowości nie da się wyczuć, o tyle obecność pewnych związków fenolowych już TAK!

Dla przykładu:

OLEUROPEINA – nadaje oliwie gorzki smak. Jest substancją przeciwzapalną, cenną w działaniu przeciwnowotworowym i przeciwcukrzycowym, obniża ciśnienie krwi.

OLEOKANTAL –  sprawia, że oliwa jest “drapiąca. Badania nad tym fenolem wykazały, że może on zapobiegać chorobie Alzheimera.

UWAGA !  GORYCZ I PIKANTNOŚĆ w oliwie nie jest wadą organoleptyczną. Stanowią o jej wysokiej jakości.

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.