Ciekawostki oliwne
Kwasy tłuszczowe stanowią 95% składu oliwy. Pozostałe składniki to witaminy A, C, D, E oraz minerały: potas, magnez, fosfor i POLIFENOLE.
Polifenole to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze przeciwdziałające tworzeniu się wolnych rodników, które mają związek z powstawaniem wielu chorób.
Działają: przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Poprzez zdolność do wychwytywania i hamowania powstawania wolnych rodników, uważane są za, najskuteczniejsze substancje antynowotworowe.
Istotnym parametrem oceny składu oliwy jest: kwasowość, której poziom nie może przekraczać 0,8%. Im stopień ten jest niższy, tym jakość oliwy jest wyższa.
*KWASOWOŚĆ OLIW OFEROWANYCH PRZEZ MARKĘ OLIO D’AUTORE NIE PRZEKRACZA POZIOMU 0,2%, W WIĘKSZOŚCI JEJ POZIOM JEST BLIŻSZY 0%
O ile poziomu kwasowości nie da się wyczuć, o tyle obecność pewnych związków fenolowych już TAK!
Dla przykładu:
OLEUROPEINA – nadaje oliwie gorzki smak. Jest substancją przeciwzapalną, cenną w działaniu przeciwnowotworowym i przeciwcukrzycowym, obniża ciśnienie krwi.
OLEOKANTAL – sprawia, że oliwa jest “drapiąca. Badania nad tym fenolem wykazały, że może on zapobiegać chorobie Alzheimera.
UWAGA ! GORYCZ I PIKANTNOŚĆ w oliwie nie jest wadą organoleptyczną. Stanowią o jej wysokiej jakości.