Azienda Gregorio de Gregoris

Historia uprawy drzew oliwnych w tej części Lacjum, na Wzgórzach Pontyńskich ma głębokie korzenie. Uprawiali je Latynowie, a potem Rzymianie. W średniowieczu trudnili się tym Ojcowie Benedyktyni. Od XVI wieku Państwo Papieskie postawiło tam na produkcję oliwy. Najbardziej znaną odmianą jest tu Itrana – ta sama, z której przyrządza się słynne oliwki z Gaety. Tuż po wojnie ojciec prowadzącego dziś to gospodarstwo Gregoria de Gregorisa – Luigi zbudował pierwszy w okolicy młyn oliwny z kamiennymi żarnami. Dziś już prawie o mnich zapomniano, choć wraz ze starymi kamiennymi studniami, które można jeszcze spotkać w tutejszych gajach, oliwę wyciska się przy pomocy nowoczesnej aparatury. Gregorio z dumą podkreśla, że to tereny oliwy DOP, a wszystkie jego 2500 drzewek, to właśnie Itrana.

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.