Azienda Agricola Antico Casale Palmieri

W 1885 roku Domenico Palmieri sprowadził się do miejscowości Nerola, położonej na Wzgórzach Sabińskich w Lacjum, we Włoszech i stopniowo kupował porośnięte gajami oliwnymi tereny wokół miasteczka. Dał w ten sposób początek rodzinnej, wielopokoleniowej tradycji produkcji oliwy. Syn Domenica, Giovanni Palmieri przejął gospodarstwo w latach 80-tych. Nie zaniechał tradycyjnych metod pozyskiwania oliwy, jednak połączył je z nowoczesnymi. Uzyskał wyjątkową oliwę pod względem smaku i właściwości. Dziś to jego syn, Guido - absolwent studiów ekonomicznych - prowadzi gospodarstwo.

Gwarancją badanej stale jakości oliwy gospodarstwa Palmierich jest właśnie tradycja rodzinna, a przede wszystkim pozyskiwanie oliwy we własnym młynie oliwnym, natychmiast po zbiorze. Te same wzgórza zamieszkiwali starożytni Sabinowie, którzy także uprawiali tu oliwki, a gotowy produkt Tybrem spławiali do Rzymu. Tak jak sabińska oliwa była uznawana przez współczesnych za najlepszą oliwę na świecie, tak i nasz autorski wybór- oliwa Palmierich – zdobyła sobie miano najlepszej, jaką wielu polskich smakoszy kiedykolwiek próbowało.

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.