Zupa z Orzechów Włoskich

Zupa z Orzechów WłoskichSKŁADNIKI:

2 ŁYŻKI OLIWY EXTRA VERGINE
1 BULWA FENKUŁU – POKROJONE NA ĆWIARTKI
SÓL
ZMIELONY CZARNY PIEPRZ
1 POR – WYŁĄCZNIE BIAŁA CZĘŚĆ POKROJONA W PLASTERKI
2 SZKLANKI ROSOŁU Z KURCZAKA
1 SZKLANKA RÓŻYCZEK KALAFIORA
2 ŁYŻECZKI SHERRY – WYTRAWNEJ
0,5 SZKLANKI MLEKA WYMIESZANEGO ZE ŚMIETANĄ
2 SZKLANKI GRUBO POKROJONYCH ORZECHÓW
0,25 SZKLANKI POKRUSZONEGO SERA ROQUEFORT
1 ŁYŻECZKA POSIEKANEGO SZCZYPIORKU
POSIEKANA SKÓRKA CYTRYNOWA
1 ŁYŻECZKA POSIEKANEGO SZCZYPIORKU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 200 C.

FENKUŁ WYMIESZAĆ Z 1 ŁYŻECZKĄ OLIWY POSYPAĆ SOLĄ I PIEPRZEM. PIEC PRZEZ 15 MINUT, AŻ BĘDZIE ZRUMIENIONY I MIĘKKI. GDY NIECO OSTYGNIE POKROIĆ GO W 1 CM PASKI.

JEDNOCZEŚNIE W ŚREDNIEJ WIELKOŚCI GARNKU ROZGRZAĆ NA WOLNYM OGNIU DRUGĄ ŁYŻKĘ OLIWY. WRZUCIĆ DO NIEJ POR I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. POTEM NAKRYĆ I SMAŻYĆ PRZEZ 5 MINUT, AŻ SIĘ ZESZKLI. DODAĆ KALAFIOR, ROSÓŁ I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. GOTOWAĆ NA ZMNIEJSZONYM OGNIU PRZEZ 20 MINUT, TAK BY KALAFIOR BYŁ MIĘKKI.

PRZELAĆ ZAWARTOŚĆ GARNKA DO MIKSERA I DODAĆ OPIECZONY FENKUŁ. DOKŁADNIE ZMIKSOWAĆ I PRZELAĆ Z POWROTEM DO GARNKA. DODAĆ MLEKO ZE ŚMIETANĄ ORAZ SHERRY. DOPROWADZIĆ DO WRZENIA I ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ. TAK GOTUJĄC DOMIESZAĆ ORZECHY WŁOSKIE.

ZUPĘ PODAWAĆ W OGRZANYCH MISECZKACH. TUŻ PRZED PODANIEM DODAĆ SER WYMIESZANY ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ I SZCZYPIOREK.