Zupa z Czarnej Fasoli

Zupa z Czarnej FasoliSKŁADNIKI:

2 ŁYŻKI OLIWY EXTRA VERGINE
1,5 SZKLANKI SUSZONEJ CZARNEJ FASOLI
6 SZKLANEK WODY
3 ZMIELONE ZĄBKI CZOSNKU
1 POSIEKANA CEBULA
1 POSIEKANA ŁODYGA SELERA NACIOWEGO Z LIŚĆMI
1 ŁYŻECZKA NASION SELERA
MIELONY PIEPRZ
SOK Z 1,5 CYTRYNY
1 CYTRYNA – POKROJONA W PLASTRY DO DEKORACJI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

FASOLĘ UMIEŚCIĆ W MISCE, ZALAĆ ZIMNĄ WODĄ PONAD JEJ POZIOM. MOCZYĆ PRZEZ OKOŁO DOBĘ. NA DRUGI DZIEŃ ODCEDZIĆ FASOLĘ I ZALAĆ JĄ PONOWNIE 6 SZKLANKAMI ŚWIEŻEJ WODY.

W DUŻYM GARNKU, NA ŚREDNIM OGNIU ROZGRZAĆ OLIWĘ. WŁOŻYĆ DO NIEJ CEBULĘ, CZOSNEK, SELER. SMAŻYĆ OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC, AŻ SKŁADNIKI STANĄ SIĘ MIĘKKIE. DODAĆ FASOLĘ Z WODĄ I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ, NAKRYĆ I GOTOWAĆ PRZEZ 2 GODZINY, AŻ FASOLA BĘDZIE MIĘKKA.

POŁOWĘ FASOLI ZMIKSOWAĆ NA PUREE, DOLEWAJĄC ODROBINĘ WYWARU Z ZUPY. DODAĆ NASIONA SELERA ORAZ PIEPRZ. PUREE PRZEŁOŻYĆ Z POWROTEM DO GARNKA Z ZUPĄ. PODGRZEWAĆ JEDNOCZEŚNIE MIESZAJĄC, AŻ ZGĘSTNIEJE. DOMIESZAĆ SOK CYTRYNOWY.

GOTOWĄ ZUPĘ MOŻNA UDEKOROWAĆ PLASTERKAMI CYTRYNY I LIŚĆMI SELERA.