Sos z Bakłażana do Spagetti

Sos z Bakłażana do SpagettiSKŁADNIKI:

1 ŁYŻKA OLIWY EXTRA VERGINE
1 BAKŁAŻAN KROJONY W KOSTKĘ SZEROKOŚCI OKOŁO 1 CM
2 ŁYŻKI PRZECIERU POMIDOROWEGO
2 ŁYŻKI POSIEKANEJ ŚWIEŻEJ BAZYLII
1 ZMIELONE ZĄBEK CZOSNKU
1 PUSZKA POMIDORÓW ŚLIWKOWYCH
1 CEBULA – DROBNO POSIEKANA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

ROZGRZAĆ PIEKARNIK. KAWAŁKI BAKŁAŻANA DELIKATNIE POSMAROWAĆ OLIWĄ, UMIEŚCIĆ JE NA RUSZCIE I PIEC, AŻ BĘDĄ ZRUMIENIONE Z OBU STRON.

W 3 LITROWYM GARNKU ROZGRZAĆ ŁYŻKĘ OLIWY NA ŚREDNIM OGNIU. WRZUCIĆ CEBULĘ I CZOSNEK. SMAŻYĆ PRZEZ 3 MINUTY. DODAĆ POMIDORY Z SOKIEM, PRZECIER POMIDOROWY, BAZYLIĘ.

PODGRZAĆ, BY POMIDORY SIĘ ROZPADŁY I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ, CZĘŚCIOWO PRZYKRYĆ, GOTOWAĆ PRZEZ 15 MINUT, CZASAMI MIESZAJĄC. DODAĆ BAKŁAŻAN, WYMIESZAĆ I GOTOWAĆ PRZEZ 5 MINUT.

W ZAMKNIĘTYM NACZYNIU, SOS MOŻNA PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE DO TYGODNIA.