Sos Pomidorowy

Sos PomidorowySKŁADNIKI:

0,25 SZKLANKI OLIWY EXTRA VERGINE
0,25 SZKLANKI OLIWEK KONSERWOWYCH BEZ PESTEK – GRUBO POSIEKANYCH
0,5 ŁYŻECZKI CUKRU
SZCZYPTA CZARNEGO PIEPRZU
2 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI
4 POSIEKANE LIŚCIE BAZYLII
2 ZMIELONE ZĄBKI CZOSNKU
0,25 SZKLANKI BIAŁEGO WINA – WYTRAWNEGO
1 PUSZKA WŁOSKICH POMIDORÓW BEZ SKÓREK
0,5 CEBULI – DROBNO POSIEKANEJ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

NA PATELNI ROZGRZAĆ OLIWĘ NA ŚREDNIM OGNIU. WRZUCIĆ CEBULĘ I SMAŻYĆ JĄ, OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC, AŻ BĘDZIE MIĘKKA. DODAĆ POMIDORY Z SOKIEM, WINO, BAZYLIE, CZOSNEK, NATKĘ PIETRUSZKI, CUKIER I PIEPRZ. ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ I DUSIĆ PRZEZ GODZINĘ. DODAĆ OLIWKI I DUSIĆ JESZCZE OKOŁO 3 MINUT.

W ZAMKNIĘTYM NACZYNIU, SOS MOŻNA PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE DO TYGODNIA.