Okoń w Migdałach

Okoń w MigdałachSKŁADNIKI:

2 RAZY PO 3 ŁYŻKI OLIWY EXTRA VERGINE
90 DAG FILETÓW Z OKONIA
1 SZKLANKA MLEKA 1%
1 UBITE JAJKO
1 ŁYŻKA SOKU CYTRYNOWEGO
2 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI
0,5 SZKLANKI POSIEKANYCH WĘDZONYCH MIGDAŁÓW
1,5 SZKLANKI POKROJONYCH W PASKI PIECZAREK

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W MISECZCE UBIĆ MLEKO Z JAJKIEM. W DRUGIEJ WIĘKSZEJ MISCE WYMIESZAĆ PIECZARKI, MIGDAŁY, 3 ŁYŻKI OLIWY, SOK CYTRYNOWY I NATKĘ PIETRUSZKI.

PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 200 C.

NA PATELNI ROZGRZAĆ POZOSTAŁE 3 ŁYŻKI OLIWY NA ŚREDNIM OGNIU. ZANURZONE FILETY W MIESZANINIE JAJECZNEJ UŁOŻYĆ NA ROZGRZANEJ PATELNI. SMAŻYĆ PRZEZ 3 – 5 MINUT, AŻ BĘDĄ ZRUMIENIONE. FILETY ODWRÓCIĆ I UŁOŻYĆ W NACZYNIU Z POWŁOKĄ UMOŻLIWIAJĄCĄ NIEPRZYWIERANIE DO POWIERZCHNI. PIEC PRZEZ 5 MINUT.

WYTRZEĆ DO CZYSTA PATELNIĘ I WRZUCIĆ NA NIĄ MIESZANINĘ Z MIGDAŁAMI. SMAŻYĆ, CZĘSTO MIESZAJĄC, PRZEZ 5 MINUT.

RYBĘ UŁOŻYĆ NA PÓŁMISKU, A NASTĘPNIE ROZŁOŻYĆ NA NIEJ MIESZANINĘ Z MIGDAŁAMI.