Łosoś w Przyprawach ze Szpinakiem

Łosoś w Przyprawach ze SzpinakiemSKŁADNIKI:

2 ŁYŻECZKI OLIWY EXTRA VERGINE
4 ŁYŻECZKI DROBNO POSIEKANEGO IMBIRU
3 ŁYŻKI WYCIŚNIĘTEGO SOKU Z LIMONKI
1,5 ŁYŻECZKI SKÓRKI Z LIMONKI – OTARTEJ NA NAJDROBNIEJSZEJ TARCE
1 ZMIAŻDŻONE ZĄBKI CZOSNKU
7 SZKLANEK LIŚCI SZPINAKU
0,5 ŁYŻECZKI CUKRU
4 DZWONKI LUB FILETY Z ŁOSOSIA
1 ŁYŻECZKA PRZYPRAWY 5 SMAKÓW – FENKUŁ, GOŹDZIKI, CYNAMON, ANYŻ GWIAZDKOWATY, PIEPRZ SYCZUAŃSKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W NACZYNIU WYMIESZAĆ SKÓRKĘ I SOK Z LIMONKI, ŁYŻECZKĘ OLIWY, IMBIR, PRZYPRAWĘ 5 SMAKÓW I CUKIER. POWSTAŁĄ MARYNATĄ POKRYĆ ŁOSOSIA Z OBU STRON. NAKRYĆ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 30 MINUT.

W NACZYNIU PRZYSTOSOWANYM DO STOSOWANIA W MIKROFALÓWCE WYMIESZAĆ SZPINAK, CZOSNEK I ŁYŻECZKĘ OLIWY. NAKRYĆ OSŁONĄ I PODGRZAĆ W MIKROFALÓWCE PRZEZ 2 MINUTY. OSĄCZYĆ I POZOSTAWIĆ W CIEPLE.

W TYM SAMYM CZASIE NATŁUŚCIĆ OLIWĄ RUSZT GRILLA I ROZGRZAĆ GO DO WYSOKIEJ TEMPERATURY. WYJĄĆ ŁOSOSIA Z MARYNATY I POŁOŻYĆ NA RUSZCIE. POSMAROWAĆ MARYNATĄ. PIEC POD POKRYWĄ 4 MINUTY. OTWORZYĆ POKRYWĘ, ODWRÓCIĆ ŁOSOSIA I NATRZEĆ MARYNATĄ. PRZYKRYĆ DANIE POKRYWĄ I PIEC PRZEZ KOLEJNE 4 MINUTY, BY RYBA SIĘ ŁATWO ROZDZIELAŁA. ŁOSOSIA PODAWAĆ NA WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYM SZPINAKU.