Kurczak Duszony w Mleczku Kokosowym

Kurczak Duszony w Mleczku KokosowymSKŁADNIKI:

2 ŁYŻKI OLIWY EXTRA VERGINE
45 DAG FILETÓW Z KURCZAKA
1 ŁYŻKA ROSOŁU Z KURCZAKA
1 ŚREDNIA CEBULA – POSIEKANA
2 ZMIELONE ZĄBKI CZOSNKU
1 ŁYŻECZKA UTARTEGO IMBIRU + 1 ŁYŻECZKA CUKRU
0,75 ŁYŻECZKI SUSZONEJ KOLENDRY
1 ŁYŻECZKA STARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ
SZCZYPTA MIELONEGO KMINU
SZCZYPTA KURKUMY
1 SZKLANKA MLECZKA KOKOSOWEGO
2 ŁYŻKI ZMIELONYCH ORZECHÓW MAKADAMIA
0,25 ŁYŻECZKI MIELONEGO CZERWONEGO PIEPRZU
1 ŁYŻKA TAMARYNDY – PASTA INDYJSKA
2 ŁYŻECZKI WODY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

NA PATELNI ROZGRZAĆ OLIWĘ NA ŚREDNIM OGNIU. WRZUCIĆ KURCZAKA I OPIEC GO Z OBU STRON. ZDJĄĆ KURCZAKA NA TALERZ I ODSTAWIĆ.

NA TEJ SAMEJ PATELNI ZAGRZAĆ ROSÓŁ. DODAĆ CEBULĘ, CZOSNEK, KOLENDRĘ, IMBIR, SKÓRKĘ CYTRYNOWĄ, KURKUMĘ KMIN. GOTOWAĆ PRZEZ 5 MINUT. CEBULA MUSI BYĆ MIĘKKA LECZ NIE ZRUMIENIONA. DOMIESZAĆ MLEKO KOKOSOWE, ORZECH, CUKIER I CZERWONY PIEPRZ.

WŁOŻYĆ KURCZAKA NA PATELNIĘ, NAKRYĆ I DUSIĆ PRZEZ 10 MINUT. PONOWNIE PRZEŁOŻYĆ KURCZAKA NA TALERZ I TRZYMAĆ GO W CIEPLE.

W MAŁEJ MISECZCE WYMIESZAĆ Z WODĄ TAMARYNDĘ I DODAĆ JĄ DO SOSU NA PATELNI. DELIKATNIE GOTOWAĆ, AŻ ZGĘSTNIEJE.

ROZŁOŻYĆ PIERŚ Z KURCZAKA, POLAĆ SOSEM I UDEKOROWAĆ NA PRZYKŁAD SZCZYPIOREM.