Karczochy w Oliwie z Oliwek

Karczochy w Oliwie z OliwekSKŁADNIKI:

4 ŁYŻKI OLIWY EXTRA VERGINE
4 KOLISTE KARCZOCHY – PŁATKI ODCIĘTE DO WYSOKOŚCI SERCA, POZOSTAWIONA CZĘŚĆ ŁODYGI
8 POKROJONYCH SZCZYPIORÓW – DŁUGOŚĆ 2 – 3 CM
1 ŚREDNIA CEBULA – POKROJONA W PLASTRY
1 CYTRYNA – POKROJONA W PLASTRY
1 CYTRYNA – SOK
0,5 SZKLANKI WODY
6 ŁYŻECZEK ŚWIEŻEGO KOPERKU
2 ŁYŻECZKI SOLI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W GARNKU UMIEŚCIĆ KARCZOCHY, CEBULĘ, OLIWĘ, SZCZYPIOR, CYTRYNĘ, SOK CYTRYNOWY I WODĘ. GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 40 MINUT, DODAĆ SÓL ORAZ KOPER.

KARCZOCHY PODLEWAĆ WYWAREM PRZEZ KOLEJNE 15 MINUT, AŻ STANĄ SIĘ MIĘKKIE. POTRAWĘ PODAWAĆ NA ZIMNO Z KOPERKIEM I CYTRYNĄ.