Chleb Razowy Pszenny

Chleb Razowy Pszenny

SKŁADNIKI:

2,5 ŁYŻKI OLIWY EXTRA VERGINE
1,5 SZKLANKI WODY
2 ŁYŻKI CUKRU LUB JEGO SUBSTYTUTU
2 ŁYŻKI MĄKI Z GLUTENEM
3 – 3,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ CHLEBOWEJ Z PEŁNEGO ZIARNA
0,5 SZKLANKI POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
1,5 ŁYŻECZKI DROŻDŻY
1,5 ŁYŻECZKI SOLI

PRZEPIS DEDYKOWANY WSZYSTKIM DBAJĄCYM O SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ, NIEZWYKLE ŁATWY DO PRZYGOTOWANIA W DOMOWYM ZACISZU.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W PRZYGOTOWANEJ UPRZEDNIO DUŻEJ MISCE WYMIESZAĆ OLEJ, WODĘ, CUKIER LUB JEGO SUBSTYTUT, WSKAZANE RODZAJE MĄKI, SÓL, ORZECHY WŁOSKIE ORAZ DROŻDŻE.

CIASTO ODSTAWIĆ NA 20 MINUT. PO UPŁYWIE WSKAZANEGO CZASU WYŁOŻYĆ JE NA POSYPANĄ MĄKĄ STOLNICĘ I DOKŁADNIE WYROBIĆ DO UZYSKANIA GŁADKIEJ I ELASTYCZNE KONSYSTENCJI.

TAK WYROBIONE CIASTO UMIEŚCIĆ W POSMAROWANEJ OLIWĄ MISCE, PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO GODZINĘ. POWINNO PODWOIĆ OBJĘTOŚĆ.

ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180 C I WŁOŻYĆ DO NIEGO FOREMKĘ Z UFORMOWANYM BOCHENKIEM. PIEC 45 MINUT, WYŁOŻYĆ DO WYSTUDZENIA.