Oliwa

WSZYSTKO O OLIWIE EXTRA VERGINE:

Oliwa Extra VergineDoświadczenie w zakresie wytwarzania oliwy EXTRA VERGINE pokazały że, aby produkt końcowy osiągnął wymaganą, najwyższą jakość, a drzewa oliwne dawały jak najlepszy owoc niezbędne jest ich umiejętne przycinanie, jak również sadzenie ich w odpowiednich odległościach od siebie. Odległości te uzależnione są od podłoża – rodzaju gleby, na której się znajdują.

Oliwki zbierane są w drugiej połowie października, aż do końca grudnia czasem nawet połowy stycznia Jest to czas, w którym oliwki osiągają idealną dojrzałość, a oliwa z nich wytworzona cechuje się najwyższą jakością i wyjątkowym smakiem. Nie można nie wspomnieć o jej cudownym zapachu świeżych traw i ziół.

Tuż po zbiorze oliwki trafiają do skrzyń, a następnie przewozi się je do młyna, w którym w ciągu 12 godzin od zbioru następuje ich tłoczenie na zimno.

Proces tłoczenia można podzielić na zindywidualizowane fazy, tj.:

  1. Mycie oliwek
  2. Wytłaczanie – dociskanie oliwek tak, by uzyskały jednorodną masę.
  3. Mielenie – we wnętrzu pojemników ze stali nierdzewnej, ponownie miesza się miazgę  z oliwek w sposób powolny i ciągły przez około 30 minut
  4. Ekstrakcja i separacja – Miąższ trafia do wirówki, w której pod wpływem siły odśrodkowej następuje oddzielenie oleju, wody i łuski.

W ten sposób oliwa z oliwek przechowywana jest w zbiornikach wykonanych ze stali nierdzewnej w chłodnym i suchym otoczeniu,z dala od słońca i ciepła.

Następnie następuje naturalne zlewanie oliwy, która następnie trafia do hermetycznie zamkniętych puszek lub butelek, umożliwiających jej zachowanie wszelkich walorów smakowych i zapachowych.

OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGIN Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA NA ZIMNO A OLEJ Z WYTŁOCZYN:

Na polskim rynku istnieje szereg różnych rodzajów oliw. Dostępna „tania” oliwa, to zazwyczaj olej z wytłoków oliwnych, a nie jak stanowi etykieta OLIWA z OLIWEK. Oliwę tą uzyskuje się w wyniku ekstrakcji chemicznej oraz rafinacji wytłoków oliwnych powstałych po pierwszym tłoczeniu.

Do uzyskanej w wysokiej temperaturze oliwy dodaje się oliwę z pierwszego tłoczenia EXTRA VERGIN, by uzyskać w ten sposób odpowiedni zapach i smak. Różnica między surową oliwą z pierwszego tłoczenia a oliwą z wytłoków oliwnych jest oszałamiająca.

Niestety konsumenci wybierający oliwę z wytłoków oliwnych, na etykiecie odnajdują jedynie informację o jej licznych walorach zdrowotnych oraz o jej naturalnym pochodzeniu.

Należy pamiętać, że oliwa z pierwszego tłoczenia EXTRA VERGIN spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, stanowiąc bogactwo witamin i minerałów, podczas gdy oliwa z wytłoków powinna być wykorzystywana wyłącznie do smażenia czy pieczenia.

Aspekty Zdrowotne Oliwy
ASPEKTY ZDROWOTNE:

Dlaczego warto używać oliwę EXTRA VERGINE?

Oliwa z pierwszego tłoczenia jest źródłem – jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega 9, ponadto witamin A, E, D, K, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm.

Spożywanie oliwy z pierwszego tłoczenia pomaga zapobiegać licznym chorobom takim jak:

  1. Choroby serca – obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Jednocześnie nie zmieniając poziomu HDL- cholesterolu który odgrywa rolę ochronną,
  2. Stres oksydacyjny – jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza witaminę E,
  3. Ciśnienie krwi – regularne spożywanie oliwy z pierwszego tłoczenia pomaga zmniejszyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi.
  4. Cukrzyca – dieta bogata w oliwę jest skutecznym sposobem na obniżenie „złych” lipoprotein o niskiej gęstości, poprawiając tym samym kontrolę cukru we krwi co zwiększa wrażliwość na insulinę
  5. Otyłość – pomimo dużej ilości kalorii, wykazano, że oliwa pomaga zmniejszyć poziom otyłości.
  6. Reumatyzm – osoby spożywające duże ilości oliwy są mniej narażone na zapalenie stawów
  7. Astma – oliwa zawiera duże ilości kwasu oleinowego, który zmniejsza liczbę zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.
  8. Osteoporoza – spowalnia proces starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.
  9. Oliwa z pierwszego tłoczenia daje niewiarygodne rezultaty stosowana jako kosmetyk. Skóra smarowana surową oliwą ma promienny i zdrowy wygląd, Wszystko to dzięki zawartym w niej witaminom, zwłaszcza dzięki witaminie E, która jest naturalnym antyutleniaczem.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie oliwy daje nie tylko korzyści zdrowotne, ale również otwiera przed nami cały świat wybornych smaków.