Nasi Dostawcy:

Poniżej prezentujemy Państwu wybranych przez nas dostawców:

ANTICO CASALE PALMIERI – wiodąca oliwa naszej marki Olio d’Autore. Wybór autorski.

W 1885 roku Domenico Palmieri sprowadził się do miejscowości Nerola w Górach Sabińskich, w Lacjum we Włoszech i stopniowo kupował porośnięte gajami oliwnymi tereny wokół miasteczka. Dał w ten sposób początek rodzinnej, wielopokoleniowej tradycji produkcji oliwy. Syn Domenica, Giovanni Palmieri przejął gospodarstwo w latach 80-tych. Nie zaniechał metod tradycyjnych pozyskiwania oliwy lecz połączył je z nowoczesnymi. Uzyskał wyjątkową oliwę pod względem smaku i właściwości. Dziś to jego syn, Guido, absolwent studiów ekonomicznych, prowadzi gospodarstwo.

Gwarancją badanej stale jakości oliwy gospodarstwa Palmierich jest właśnie tradycja rodzinna, a przede wszystkim pozyskiwanie oliwy we własnym młynie oliwnym, natychmiast po zbiorze. Te same wzgórza zamieszkiwali starożytni Sabinowie, którzy także uprawiali tu oliwki, a gotowy produkt Tybrem spławiali do Rzymu. Tak jak sabińska oliwa była uznawana przez współczesnych za najlepszą oliwę na świecie, tak i nasz autorski wybór- oliwa Palmierich – zdobyła sobie miano najlepszej, jaką wielu polskich smakoszy próbowało.

FRANTOIO GAUDENZI

Rodzinne, przekazywane z pokolenia na pokolenie gospodarstwo (własne gaje oliwne i młyn) założył w 1950 roku nestor rodu, Vittorio Gaudenzi. Kupił wówczas stary młyn i go wyremontował, wyposażając w jak na owe czasy nowoczesne urządzenia. W 1994 roku młyn przejęli rodzice obecnie zarządzających młynem: Stefana i Andrei, Francesco i Rossana. To oni nie tylko wybudowali nowy młyn w posiadłości ale i udostępnili go wizytującym okolice Asyżu i Spoleto pasjonatom oliwiarstwa. Rzecz jasna, każdy może nabyć oliwę u nich, u źródła. A oliwa jest tu wyśmienita: w pięknym, naturalnym jasno- zielonym kolorze, z nutami owocowymi, które pozostawiają na dłużej w ustach lekko gorzki, wytrawny, ostry smak – charakterystyczny dla upraw Umbrii.

Stojący na czele gospodarstwa bracia, którzy razem mają zaledwie 48 lat, od trzech lat zdobywają nagrody za swoje oliwy. Oliwę, która teraz mają okazję spróbować i Państwo, Quinta Luna ( Piąta Pełnia Księżyca) produkuje się o wyjątkowo wczesnej porze roku- w pierwszych dniach października, czyli niespełna 5 miesięcy po kwitnieniu drzew oliwnych. Pomysłodawcą tej oliwy, podobnie jak projektodawcą oryginalnej etykiety jest Francesco – ojciec Stefana i Andrei. Oliwa Chiuse di Sant’Archangelo pozyskiwana jest także wcześnie, z owoców drzew rosnących wysoko, 450 – 600 m n.p.m., co daje mu niezwykle świeży zapach zielonych owoców.

OLIO ETRUSCO

Bożena Król – Łęgowska – absolwentka Zakopiańskiej Szkoły Tkactwa Artystycznego, malarka i rzeźbiarka, która zamieszkała w Toskańskiej Maremmie, w słynącej z gorących źródeł Saturni jest jednocześnie wielką pasjonatką oliwy. W gospodarstwie pracuje razem z mężem, Loriano de Angelisem, który fotografuje ciała niebieskie w obserwatorium astronomicznym w Grosseto, a o wyjątkowo dobrze widocznych nad ich gajem gwiazdach może opowiadać godzinami. Oboje przejęli wielkie dziedzictwo kulturowe: tuż koło domu i w samym gaju oliwnym, w którym Bożena tworzy marmurowe i trawertynowe rzeźby, jest kilka etruskich grobowców. Stąd „Olio Etrusco” – efekt pracy całej polsko – włoskiej rodziny, która kultywuje tradycje zbioru ręcznego oliwek. To produkt w 100% proc. biologiczny: „Nie stosujemy żadnych pestycydów, jedynie pułapki feromonowe na muchy”- podkreśla artystka. Całą limitowaną serię oliwy Olio Etrusco można nabyć  wyłącznie dzięki Olio d’Autore.

 GREGORIO DE GREGORIS – OLITRANA

Historia uprawy drzew oliwnych w tej części Lacjum, na Wzgórzach Pontyjskich ma głębokie korzenie. Uprawiali  je Latynowie, a potem Rzymianie. W średniowieczu trudnili się tym ojcowie benedyktyni. Od XVI wieku Państwo Papieskie postawiło tam na produkcję  oliwy. Najbardziej znaną odmianą jest tu Itrana – to ten sam gatunek, z którego przyrządza się słynne oliwki z Gaety. Tuż po wojnie ojciec prowadzącego dziś to gospodarstwo Gregoria de Gregorisa – Luigi zbudował pierwszy w okolicy młyn oliwny z kamiennymi żarnami. Dziś już prawie o mnich zapomniano, choć wraz ze starymi  kamiennymi studniami, które można jeszcze spotkać w tutejszych gajach, oliwę  wyciska się przy pomocy nowoczesnej aparatury. Gregorio z dumą podkreśla, że to tereny oliwy DOP, a wszystkie jego 2500 drzewek, to  właśnie Itrana.

ANTICO BORGO POGGITAZZI

Kompleks pałacowy wraz z fabryczką Poggitazzi w Toskanii, położony między  Sieną a Florencją, przechodził w ciągu wieków z rąk do rąk. Początkowo należał do stronnictwa Gibellinów z rodziny Pazzich, a od XIII wieku do florentczyków ze stronnictwa Guelfów. Ci doprowadzili to miejsce do świetności, a że byli notariuszami do dziś w kompleksie, który ma nawet swój kościółek i tłocznię oliwy, przechowywane są siedemsetletnie dokumenty: akty narodzin okolicznych mieszkańców, sprzedaży ziem itd. Dzisiejsi właściciele zatrudniają co prawda kilku pracowników ale tłoczenia oliwy doglądają sami. A jest co podziwiać, bowiem gęstą zieloną oliwę tłoczy się tu starą metodą: granitowe koła rozgniatają oliwki, a ciężkie prasy tak mocno naciskają na pokryte oliwną papką maty, że wycieka z nich sok, później redukowany do pachnącej na cała okolice oliwy. Przechowywanie jej w kadziach ze stali  nierdzewnej nie zachwycałoby tak, gdyby nie fakt, że owe kadzie poustawiane są w starych, liczących po kilkaset lat  piwnicach, a za sąsiadów mają jedną z  największych w Toskanii kolekcji 150 – letnich glinianych orcii – dawnych  ogromnych pojemników na oliwę, które dziś już spokojnie odpoczywają sobie w piwnicznym półmroku, przez  który  z małego piwnicznego okienka przebijają się nieśmiało tylko pojedyncze snopy światła….

SANT ORO

Nasza rodzina jest zakochana w tej ziemi – w Apulii; w jej kolorach, w jej świetle, jej zapachach i smakach; wreszcie  w jej historii” – mówią bracia Santoro, których gaje oliwne otulają wzgórza okolic Salento. Sami młodzi-  dwudziestoparolatkowie – darzą wielkim szacunkiem kilkusetletnie drzewa oliwne tej ziemi, które przez wieki rodzą oliwki dla nich i dla ich protoplastów. Podkreślają, że ich  produkt należy do tych najlepszych, nagradzanych przez  międzynarodowe grona znawców i docenianych przez konsumentów. W ich nowoczesnej tłoczni każdy etap podlega  ścisłej kontroli.